Noutati


Despre radioterapie

Module - Joomla! Extension Directory Radioterapia

Radioterapia foloseste radiatiile ionizante in terapia tumorilor maligne (cancerelor) si, mai rar, in alte situatii (tumori benigne, afectiuni inflamatorii etc).

Radioterapia cu ortovoltaj este o metoda de radioterapie externa ce utilizeaza radiatii X pentru a trata eficient si in siguranta cancere superficiale (cancere de piele) sau alte afectiuni benigne. Radiatiile distrug tumorile, celulele acestora devenind incapabile sa se mai multiplice. Celulele normale din jur sunt si ele afectate, dar au capacitatea de a-si repara mai eficient leziunile produse de radiatia ionizanta.

Daca tumora a fost deja operata, radioterapia are scopul de a distruge grupurile mici de celule maligne care pot persista in zona tumorii, evitand astfel aparitia unei recidive locale. In acest caz, radioterapia este numita adjuvanta (sau postoperatorie).

Radiatia penetreaza doar putin in profunzime, sub tegument, ceea ce permite protejarea tesuturilor situate sub leziunea superficiala tratata.

Tratamentul este neinvaziv, nu este necesara internarea in clinica ci se face in regim ambulatoriu. In general se face o sedinta de tratament pe zi, 5 zile pe saptamana (de luni pana vineri), pentru o perioada de 1-6 saptamani.

Cancerele de piele (carcinoamele bazocelulare, spinocelulare) au o incidenta din ce in ce mai mare. Sunt determinate de expunerea indelungata (ani) la radiatiile ultraviolete.

Radioterapia reprezinta o modalitate importanta de tratament in managementul acestor leziuni, avand o serie de avantaje:

· Pastrarea intacta a anatomiei pacientului

· Evitarea interventiei chirurgicale in anumite situatii clinice:

o localizare particulara a leziunilor la nivelul fetei;

o pacienti aflati sub tratament anticoagulant;

o pacienti varstnici cu afectiuni care contraindica anestezia sau chirurgia;

· Permite imbunatatirea controlului local al bolii in cazurile in care marginile de rezectie chirurgicala sunt pozitive (rezectie incompleta) sau exista factori de prognostic negativi care cresc riscul de recidiva locala;

 

Etapele tratamentului:

1. Stabilirea indicatiei de radioterapie – se face de catre medicul radioterapeut; se decide daca iradierea are eficienta in cazul respectiv de boala;

2. Planul de tratament – etapa in care se fac anumite masuratori si calcule, iar datele se vor inscrie in fisa de tratament a pacientului;

3. Tratamentul propriu-zis

4. Controalele intra si postterapeutice - pacientul este consultat de medicul radioterapeut atat in timpul radioterapiei (controale intraterapeutice) cat si, periodic, dupa terminarea radioterapiei (controale postterapeutice)

 

Efectele secundare ale radioterapiei:

In timpul radioterapiei, prin afectarea organelor si tesuturilor sanatoase aflate in vecinatatea tumorii, in zona iradiata, pot apare efecte nedorite, secundare. Aparitia si intensitatea lor depind de doza totala si de zona iradiata (unele organe sunt mai sensibile la iradiere fata de altele).

Sunt afectate doar tesuturile sanatoase aflate in zona tratata (numita volum tinta al radioterapiei), spre deosebire de tratamentele in care se utilizeaza medicamente, cum este chimioterapia, care actioneaza in intregul organism.

Efectele secundare se impart in acute si tardive.

Efectele acute apar in timpul radioterapiei si pot persista cateva saptamani dupa iradiere, apoi se amelioreaza si dispar. Exemple: inrosirea tegumentului, caderea parului in zona iradiata.

Efectele tardive apar mai tarziu si pot persista o perioada lunga, de luni sau ani, afectand calitatea vietii si necesitand tratamente specifice. Exemple: fibroza submentoniera, lipsa salivei (xerostomia).

Inainte de inceperea tratamentului, intrebati medicul radioterapeut despre efectele secundare asteptate si despre felul cum le puteti trata sau preveni. Veti primi toate informatiile necesare.

 

Reguli generale de ingrijire a tegumentului in timpul radioterapiei:

 

  • Spalati pielea cu apa calduta si sapun cu ph neutru; sunt permise dusurile cu apa calduta;
  • Nu frecati cu materiale aspre zonele marcate prin tatuaje, pentru a nu le sterge;
  • Nu folositi lotiuni, parfumuri – pot irita pielea iradiata; evitati iritantele termice, chimice;
  • Aparatul de ras si epilatorul electric irita mai putin decat lama;
  • Evitati expunerea tegumentului iradiat la soare;
  • Folositi imbracaminte din bumbac si evitati materialele sintetice;
  • Cat se poate de des lasati tegumentul la aer, protejat de soare;
  • Clorul din piscina poate deveni iritant;
  • Folositi unguentul recomandat de medicul radioterapeut pentru ingrijirea pielii iradiate in cursul tratamentului; unguentul trebuie aplicat dupa sedinta de iradiere, niciodata inainte.

 

Obstetrica - Ginecologie

Noutati

Servicii decontate de radioterapie - Pacientii pot beneficia de sedinte de tratament in baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau medicul specialist.