Noutati


Ce este radioterapia?

Radioterapia, una dintre principalele metode de tratament in cancer, foloseste radiatiile ionizante in terapia tumorilor maligne si, mai putin frecvent, in alte situatii (tumori benigne etc). Scopul sau principal este cresterea controlului locoregional al bolii (evitarea aparitiei recidivelor tumorale).

Radioterapia se poate combina cu chirurgia si chimioterapia in tratamentele complexe oncologice, multimodale.

 

Cum actioneaza radioterapia?

Radiatiile ionizante distrug celulele tumorale. In urma interactiunii, celulele tumorale nu se mai multiplica si, ca urmare, tumora nu mai creste ci se micsoreaza, uneori pana la disparitie.

Daca tumora a fost deja operata, radioterapia are scopul de a distruge grupurile de celule maligne care pot persista in zona patului tumoral.

 

Care este scopul radioterapiei?

Radioterapia are scop curativ sau paliativ.

Are scop curativ atunci cand utilizarea radioterapiei urmareste vindecarea bolii. Este cazul radioterapiei exclusive (folosirea iradierii ca unic mijloc terapeutic), al radioterapiei preoperatorii (iradierea tumorilor inoperabile pentru a le micsora si transforma in tumori operabile) si al radioterapiei adjuvante (folosirea iradierii dupa interventia chirurgicala pentru a preveni aparitia recidivei tumorale).

Radioterapia are scop paliativ daca urmareste imbunatatirea calitatii vietii, combaterea unor simptome (de ex: ameliorarea durerii) si nu vindecarea bolii. Este cazul radioterapiei paliative.

 

Care sunt metodele de radioterapie folosite?

Radioterapia externa - metoda de tratament in care sursa de iradiere se afla la distanta de pacient. Aparatele de radioterapie (aparatele de telecobaltoterapie, acceleratoarele liniare) elibereaza fascicule de radiatie ionizanta care ajung la pacient.

Brahiterapia -  metoda de tratament in care sursa de iradiere este introdusa in interiorul tumorii sau in vecinatatea acesteia (curieterapia).

Radioterapia metabolica - metoda de tratament care utilizeaza izotopi radioactivi care, introdusi in organism, ajung sa fie preluati de celulele canceroase, pe care le distrug.

 

Care sunt efectele secundare ale radioterapiei?

Radioterapia efecteaza atat tumora cat si celulele sanatoase aflate in vecinatate. Ca urmare, pot apare efecte secundare ale tratamentului, atat acute (in timpul iradierii) cat si tardive (dupa terminarea iradierii).

Efectele secundare depind de zona iradiata si de doza totala. Unele organe sunt mai sensibile la iradiere, altele mai putin.

Cele mai comune efecte secundare, indiferent de zona tratata, sunt: inrosirea tegumentului, jena dureroasa locala (mai ales in partea finala a tratamentului), oboseala.

Fiecare pacient va primi informatii legate despre efectele secundare asteptate in cazul sau particular; informatiile sunt oferite de medicul radioterapeut inainte de inceperea tratamentului.

Efectele secundare beneficiaza de tratament simptomatic.

 

Devin radioactiv? Pot sta alaturi de familie in timpul radioterapiei?

In timpul radioterapiei externe (in care sursa de iradiere se afla la distanta de pacient) sau al brahiterapiei afterloading (in care sursele sunt retrase din interiorul pacientului la terminarea sedintei de tratament) pacientul nu devine radioactiv astfel ca nu trebuie sa evite colectivitatea sau familia.

In cazul brahiterapiei interstitiale cu implant permanent sau al radioterapiei metabolice sunt necesare folosirea unor metode de protectie a persoanelor din jur, informatiile fiind oferite fiecarui pacient inainte de procedura terapeutica.

 

Obstetrica - Ginecologie

Noutati

Centrul clinic asigura servicii medicale preventive, curative si paliative in domeniul oncologic, pentru adulti.

Centrul nostru are contract cu CNAS, iar pacientul trebuie sa prezinte un bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist.